Журнал «Менеджмент и бизнес-администрирование»
№3 / 2020
Анализ внедрения экологических стандартов в сфере гостеприимства
Никольская Е.Ю.,
кандидат экономических наук, доцент, Российский экономический Университет им. Г.В. Плеханова, г. Москва,
Дехтярь Г.М.,
доктор экономических наук, профессор, Российская академия народного хозяйства и государственной службы при Президенте Российской Федерации, г. Москва,
Успенская М.Е.,
кандидат технических наук, доцент, Московский государственный институт физической культуры, спорта и туризма имени Ю.А. Сенкевича
Аннотация. В статье рассматриваются основные преимущества от внедрения экологических стандартов, а также проведен анализ зарубежного опыта и его адаптация в России, даны рекомендации по развитию экологического менеджмента в России.
Ключевые слова: подготовка кадров, индустрия туризма, гостеприимства, преимущества, развитие экологического менеджмента за рубежом, тенденции развития экологических стандартов в сфере гостеприимства в России.
Analysis of the implementation of environmental standards in the sphere of hospitality
Nikolskaya E.Y.,
Candidate of Economic Sciences, Assistant Professor, Russian Plekhanov Russian University of Economics, Moscow,
Dekhtyar G.M.,
Doctor of Economic Sciences, Professor, Institute of Public and Private Sector Management of the Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration, Moscow,
Uspenskaya M.E.,
Candidate of Technical Sciences, Associate Professor, Moscow State Institute of Physical Culture, Sports and Tourism named after Yu.A. Senkevich
Abstract. The article discusses the main advantages of the implementation of environmental standards, as well as an analysis of foreign experience and its adaptation in Russia, provides recommendations on the development of environmental management in Russia.
Keywords: personnel training, tourism industry, hospitality, advantages, development of environmental management abroad, trends in the development of environmental standards in the field of hospitality in Russia.
DOI: 10.33983/2075-1826-2020-3-94-102
Библиографический список
1. Гареев Р.Р. Формирование системы управления качеством обслуживания в несетевых трехзвездочных гостиничных предприятиях: автореф. дис. ... канд. экон. наук. — Москва, 2012. — 24 с.
2. Косолапов А.Б. Теория и практика экологического туризма: учебное пособие — М.: КноРус, 2017. — 229 с.
3. Konovalova E.E., Yudina E.V., Bushueva I.V., Ukhina T.V., Lebedev K.A. Forming approaches to strategic management and development of the tourism and hospitality industry in the regions // Journal of Environmental Management and Tourism. — 2018. — Vol. 9. — № 2 (26). — P. 241–247.
4. Nikolskaya E.Yu. Pasko O.V. Kovaleva N.I. Ecological certification of hotel business enterprises: programs and technologies // Journal of Advanced Research in Dynamical and Control Systems. — 2020. — Т. 12. — № S4. — С. 936–941.
5. Nikolskaya E.Yu., Kovaleva N.I., Uspenskaya M.E., Makshakova N.I., Lysoivanenko E.N., Lebedev K.A. Innovative quality improvements in hotel services // European Research Studies Journal. — 2018. — Vol. 21. — № 2. — P. 489–498.
Никольская Е.Ю.,
кандидат экономических наук, доцент, Российский экономический Университет им. Г.В. Плеханова, г. Москва,
Дехтярь Г.М.,
доктор экономических наук, профессор, Российская академия народного хозяйства и государственной службы при Президенте Российской Федерации, г. Москва,
Успенская М.Е.,
кандидат технических наук, доцент, Московский государственный институт физической культуры, спорта и туризма имени Ю.А. Сенкевича
Аннотация. В статье рассматриваются основные преимущества от внедрения экологических стандартов, а также проведен анализ зарубежного опыта и его адаптация в России, даны рекомендации по развитию экологического менеджмента в России.
Ключевые слова: подготовка кадров, индустрия туризма, гостеприимства, преимущества, развитие экологического менеджмента за рубежом, тенденции развития экологических стандартов в сфере гостеприимства в России.
Analysis of the implementation of environmental standards in the sphere of hospitality
Nikolskaya E.Y.,
Candidate of Economic Sciences, Assistant Professor, Russian Plekhanov Russian University of Economics, Moscow,
Dekhtyar G.M.,
Doctor of Economic Sciences, Professor, Institute of Public and Private Sector Management of the Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration, Moscow,
Uspenskaya M.E.,
Candidate of Technical Sciences, Associate Professor, Moscow State Institute of Physical Culture, Sports and Tourism named after Yu.A. Senkevich
Abstract. The article discusses the main advantages of the implementation of environmental standards, as well as an analysis of foreign experience and its adaptation in Russia, provides recommendations on the development of environmental management in Russia.
Keywords: personnel training, tourism industry, hospitality, advantages, development of environmental management abroad, trends in the development of environmental standards in the field of hospitality in Russia.
DOI: 10.33983/2075-1826-2020-3-94-102
Библиографический список
1. Гареев Р.Р. Формирование системы управления качеством обслуживания в несетевых трехзвездочных гостиничных предприятиях: автореф. дис. ... канд. экон. наук. — Москва, 2012. — 24 с.
2. Косолапов А.Б. Теория и практика экологического туризма: учебное пособие — М.: КноРус, 2017. — 229 с.
3. Konovalova E.E., Yudina E.V., Bushueva I.V., Ukhina T.V., Lebedev K.A. Forming approaches to strategic management and development of the tourism and hospitality industry in the regions // Journal of Environmental Management and Tourism. — 2018. — Vol. 9. — № 2 (26). — P. 241–247.
4. Nikolskaya E.Yu. Pasko O.V. Kovaleva N.I. Ecological certification of hotel business enterprises: programs and technologies // Journal of Advanced Research in Dynamical and Control Systems. — 2020. — Т. 12. — № S4. — С. 936–941.
5. Nikolskaya E.Yu., Kovaleva N.I., Uspenskaya M.E., Makshakova N.I., Lysoivanenko E.N., Lebedev K.A. Innovative quality improvements in hotel services // European Research Studies Journal. — 2018. — Vol. 21. — № 2. — P. 489–498.